RAPPAUKSEN VÄRI

 
Tältä se nyt sitten näyttää oikeasti. Se väri, joka piti valita yhden pimeän illan aikana. Caparol 3D system plus -väreistä valitsimme lopulta tumman harmaan Granit 10 -värin. Sävy on toiseksi tummin Granit -liuskan sävyistä. Aluksi epäilimme sävyn olleen liian tumma, mutta siitä tuli enemmän kuin hyvä. Ikkunasmyygit maalataan valkoiseksi, joka raikastaa yleisilmettä sopivasti. Ulkoverhousmateriaalina käytetään rappauksen lisäksi myös lautaa, joka maalataan tumman harmaaksi sekin.  
 
Tontilla työt edistyy mallikkaasti, kiitos ahkerien työmiesten, jotka ovat apunamme tässä vaiheessa. Ensi viikolla pääsen siis paremmin kuvaamaan tontille. Sisällä väliseinät ovat pian levytetty toiselta puolelta, tarvittavat kattojen alaslaskut tehty sekä kosteiden tilojen kiviseinät muurattu. Myös autokatoksen osalta työt on aloitettu ja runko nousee ensi viikon aikana. Paljon näkyviä juttuja siis. Seuraavaksi koittaakin sitten ei niin näkyviä asioiden vaihe, kun mieheni vetää sähköt ja ilmastointiputket. Mieli polttelee muuttamaan, vaikka järki sanoo, että eihän tässä kiire ole.
 

KURKISTUS KYLPYHUONEESEEN




Väliaikaisen kotimme kylpyhuone ei olekaan aiemmin vilahtanut täällä blogin puolella. Wc, kylpyhuone ja sauna ovat yhtä yhtenäistä tilaa ja kuvauskelposeksi luokittelen lähinnä tuon allaskaappinurkkauksen. Sauna on omaan makuuni myös kauniin simppeli, mutta mieheni rakennus- ja työvaatteet vaikuttavat ikävällä tavalla katsojalle avautuvaan näkymään.
 
Tarkkasilmäinen erottaa, että meillekin on kotiutunut paljon ihastusta herättäneitä Hobstar-laseja. Monikäyttöinen lasi, joka toimi kuvausten ajan maljakkona. Erinomainen joululahjaideakin.
 
Pikakuulumiset myös tontilta. Tiedättekö siellä rakennetaan väliseiniä! Yritän viikonlopun aikana käydä kuvaamassa, pääsette paremmin kärrylle! Mukavaa loppuviikkoa!
 
// Our small bathroom and some Hobstar-glasses.

JOULUMIELTÄ ETSIMÄSSÄ


 
Löytyykö sieltä kohtalotovereita, keneltä joulumieli on vielä kadoksissa? Itse olen omaani vasta kaivamassa pölyn keskeltä. Myönnän, koulutusviikot Helsingissä ottavat osansa ja sen vuoksi usein vasta näin viikonloppuna havahtuu siihen, että elämä jatkuu normaaliin malliin maanantaista alkaen. Koulunpenkille palaan vasta tammikuulla, joten nyt on korkea aika sysätä ne asiat mielestä ja alkaa odottaa ja suunnitella tuota pimeän ajan valoisinta juhlaa.
 
Pimeäkammoisena ihmisenä joulu on se, mihin takerrun kynsin hampain, sillä siitä eteenpäin viikot vievät kohti kevättä ja aurinkoa. Nyt vain tuntuu, että joulu ei innosta. Pitkälti tämä johtuu varmasti rakentamisesta ja tästä väliaikaisesta kodista. Ensin ajattelin sivuttaa koko joulun, mutta lasten vuoksi se tuntuisi kohtuuttomalta, vaikka aaton ja joulupäivän vietämmekin jälleen sukulaisten luona. Niinpä täällä on yritetty saada joulufiiliksestä kiinni koko viikonloppu; sisustuslehtiä, glögiä, pipareiden leivontaa ja joulutähtikin löysi tiensä ikkunaan. Pinterest on myös oiva apukeino.
 
// It's time for the Christmas spirit to arrive.
 

TAKAN VALINTA

Tontilla on jälleen otettu pieniä askeleita eteenpäin, mutta yksi iso päätös tehtiin muutama viikko takaperin, kun uuden talomme takkatoimittaja saatiin vihdoin valituksi. Tätä asiaa pyöriteltiin ensimmäisen kerran jo kesällä, joten mistään nopeasta päätöksestä ei ollut kyse. Kriteereinä meillä oli kevytrakenteinen, moderni ja varaava takka. Lisäksi takka voi olla enintään 75cm leveä, koska isompaa ei sille varattuun tilaan mahdu. Lisäksi mielessä oli myös tietty euromäärä, jonka takkaan olimme valmiit panostamaan. Päälämmöntuottaja on maalämpö ja sen vuoksi kevytrakenteinen takka riittää meille.

 
Pienen esikarsinnan jälkeen poimimme kolme ulkonäöllisesti hyvin saman tyyppistä takkaa, joista teimme lopullisen valinnan. Kuvan vasemman puoleinen takka on TakkaCenterin Susanna, joka meillä oli myös edellisessä talossamme. Susannaan voi valita mieleisensä pinnan, osalaatoituksena kuten kuvassa, kokonaan laatoitettuna tai laastipinnalla. Susanna on näistä takoista painavin ja eniten lämpöä varaava. Mietimme kuitenkin, että tarvitsemmeko näin "isoa" takkaa. Toisena vaihtoehtona mietimme NunnaUunin Centus -injektoritakkaa. Centuksessa viehättää erityisesti ulkonäkö, mutta injektoritakan lämmönvaraus on näistä selvästi heikoin. Kuvan oikeassa alareunassa on Nordpeisin Salzburg, joka oli kolmas vaihtoehto. Takasta ei juurikaan ollut luettavissa aikaisempia kokemuksia ja se epäilytti.
 
 
Lopulta päädyimme valitsemaan Nordpeisin Salzburg takan koossa M. Takkaan asennetaan lisäksi korotuspala, joka lisää takan lämmönvaraustakykyä ja myös takan näyttävyyttä. Takka tulee olohuoneeseen, jossa huonekorkeus on korkeimmalta kohdalta noin kuusi metriä. Nordpeisin puolesta puhui moderni ulkonäkö yhdistettynä tehokkaaseen lämmöntuottoon ja se on oikeastaan näiden kahden muun vaihtoehdon välimalli. Takka on kevytrakenteinen, mutta varaa lämpöä silti yön yli. Salzburg -takan lämmönvarauskyky perustuu PowerStone elementteihin, ja takan voi koota halutessaan myös itse. Nyt takka on siis tilattu ja noin kuukauden päivät vierähtää odotellessa. Pidän teitä vielä jännityksessä, mihin väriin lopulta päädyimme.

*Tuotteesta on saatu alennusta bloginäkyvyyttä vastaan. Postaus on toteutettu yhteistyössä Nordpeisin (www.nordpeis.eu) kanssa.

// We chose the fireplace for the new houSe and it'll be Nordpeis Salzburg M.

POIKIEN HUONE JA HELSINKITERVEISET

 
Nyt niitä laajempia kuvakulmia kotimme ainoasta makuuhuoneesta. Yksityiskohtiin vilkaistiin jo aiemmin. Hyvin ovat pojat oppineet neliöt jakamaan, vaikka huomaakin, että pinna on toisinaan koetuksella. Niin pojilla kuin meillä vanhemmillakin.





 
Poikien sängyt ovat Ikeasta, ja palvelleet hyvin. Mieli tekisi nuo lammaskuviot tuunata jotenkin, mutta odotetaan ensin, että päästään muuttamaan. Siihen asti vapaa-aika on kuitenkin aika tavalla kortilla. Päiväpeitot löytyivät Ellokselta. Ajattelin, että ovat käytännölliset, koska materiaalinsa puolesta voivat toimittaa myös torkkupeiton virkaa. Lisäksi huoneesta löytyy yksi 120cm Ikean bestå -kaappi. Itselleni on tullut pienoinen bestå -ähky, mutta hinta-laatu-ulkonäkö -suhteensa vuoksi meille on tulossa sitä myös uuteen kotiin. Lelukorit ovat Varpusen ja pidän niistä kovasti. Muuton jälkeen molemmat pojat saavat yhden korin ja lelusäilytys täytyy miettiä jälleen uudelleen. Asetutaan ensin, mietitään sitten.

Lopuksi terveiset Helsingistä. Ajattelin, että olisin pystynyt iPadilla kirjoittamaan teille postauksia, mutta eipä se tekniikka niin vain toiminutkaan. Onko joku muu onnistunut?

// Larger views of the boys room.
 

HEI SIELLÄ

 
Hyvää isänpäivää! Täällä ollaan vietetty rauhallinen päivä perheen kanssa. Huomenna alkaa opiskeluiden toinen jakso Helsingissä. Pojat ovat matkalla yökylään ja itse yritän kerätä tavaroita kasaan. Illalla pitäisi vielä käydä eristämässä muutama ilmastointiputki talolla. Kaikki hyvin kunhan ehtii yhdeksäksi telkkarin ääreen. Kosto palaa uuden tuotantokauden jaksoin. Ja hei, en voi kylliksi hehkuttaa tuota sängyn päädyssä olevaa takkaa, voi kunpa tuon palasen tästä kodista voisi viedä mukanaan uuteen.
 
// Happy Fathers' day!

KYLPYHUONESUUNNITTELUN FIILISKUVIA


Uuden kodin osalta pintamateriaalien ja kiintokalusteiden valinnat ovat lähes tulkoon tehtyjä, mutta muutamia juttuja puuttuu. Yksi iso osa on kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen sekä vessojen laattavalinnat. Näiden tiimoilta on alkamassa mukava yhteistyö, josta kerron varmasti enemmän tuonnempana. Sain ohjeeksi kerätä fiiliskuvia ja Pinterestin bahtroom -kansiosta oli helppo tehdä poimintoja.
 
 
kuvat 1 / 2 / 3 / 4 / 5

Kodinhoito- ja kylpyhuoneeseen on jo tilattu Pukkilan 40x20cm kokoinen kiiltävää valkoinen laatta, jota on tarkoitus laittaa kaikille muille seinille paitsi suihkuseinälle. Siihen on tarkoitus laittaa jotakin muuta, ehkäpä tummaa marmorikuvioista laattaa. Myös tuollainen harmaa mosaiikki näyttää kauniilta. Valintojen toivon miellyttävän silmää pitkään.
 
Saunan ja kylpyhuoneen väliin on tulossa jälleen tumman harmaa lasiseinä, kuten edellisessäkin kodissamme oli. Suunnitelmissa on laittaa lasia myös saunan ja kodinhoitohuoneen väliselle seinälle, mutta se on harkinnassa vielä.

Lattiaan on haussa myöskin tumma laatta, joka olisi mahdollisesti yhtenäinen kodinhoitohuoneessa ja molemmissa vessoissa.  Laattakoko voi vaihdella. Ja itse asiassa jossakin vaiheessa ajattelin, että kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen tilanjako tapahtuisi laattakokoa vaihtamalla. Pohjakuvassa näkyvää seinää ei ole tarkoitus rakentaa. Siihen tulee mahdollisesti myöhemmin lasiseinä.

// Five beautiful bathrooms. I'm collecting ideas for the new house.


PYHÄINPÄIVÄN AJATUKSIA

 
Täällä ei varsinaisesti hiljennytä Pyhäinpäivän viettoon, vaan arki rullaa rakennustalkoiden merkeissä eteenpäin. Kuitenkin viime sunnuntai-illan Rautavaaran tapahtuma sekä maanantai-iltana sattunut tulipalo Raumalla ovat saaneet miettimään elämää ja rakkaimpia normaalia enemmän. Osa näistä ajatuksista on jo peräisin elokuulta, jolloin tuntui, että ylimääräiset resurssit omassa elämässä olisivat olleet tarpeen.

Mielessäni olen jotenkin jakanut tämän talonrakennuksen kahteen vaiheeseen, aikaan ennen talopaketin saapumista ja aikaan jälkeen talopaketin pystytyksen. Aika ennen paketin saapumista oli hektisempää, koska tietyt asiat täytyi saada tehdyksi. Nyt kun pystytys on lähes valmis, on loppu enää lähinnä itsestä kiinni.

Kun tähän projektiin ryhdyimme, sovittiin yhdessä mieheni kanssa, että tätä viedään eteenpäin lasten ehdoilla. Pojat ovat kuitenkin tärkeintä ja meillä on ainakin teoriassa koko loppuelämä aikaa rakentaa uutta kotia. Muutamaan otteeseen on kuitenkin täytynyt itseään asiasta muistuttaa, niin helposti se unohtuu. Tontilla huomaan toistavani, että "Odota, äiti tulee kohta!". Tai kun jokin tehtävä vie mennessään ja äkkiä huomaan, että eihän minulla ole käsitystäkään, missä lapseni ovat. Isompi täyttää viisi, ja hänellä on aikalailla omat menonsa tontilla jo. Tutut kaverit asuvat naapurissa. Pienempi sen sijaan on vasta vajaa kahden ja puolen, ja vaikka reipas tapaus onkin, on hänen perään katsottava tarkemmin. Kovasti haluaisi olla menossa jo isompien poikien mukana, ja sen vuoksi vanhemmilla olisi käyttöä selkäpuolen silmäparillekin.

Hommaa ei myöskään helpota se, että molemmilla pojilla tuntuu olevan jonkinasteinen uhma tällä hetkellä. Tai ainahan lapsilla jokin vaihe on, mutta tämä tuntuu olevan astetta lujempi. Tuo tontilla olo on silti siitä ihanaa, että harvoin siellä kumpikaan kiukuttelee. Korkeintaan pois lähdettäessä. Joka tapauksessa rakentaminen ottaa helposti yliotteen arjesta ja eilen illalla pysähdyin oikein miettimään tätä. Olenko kysynyt, miten päivä sujui ja oliko kavereiden kanssa kivaa? Olenko halannut ja pitänyt sylissä riittävästi? Lohduttanut, kun kivi nirhaisee nilkkaa. Yrittänyt ymmärtää, miksi miekaksi ei kelpaa mitkä tahansa puunpalat. Sietänyt väsyneen lapsen kiukuttelua ja rajojen kokeilua. Kertonut, että rakastan yli kaiken.

Vaikka tämä taloprojekti tärkeä onkin, se ei saa olla liian tärkeä. Tärkeintä on meidän perhe, tässä ja nyt. Talon kyllä ehtii. Ja vaikka nytkin häärätään tontilla, muistetaan silti pitää omista huolta. Rauhallista Pyhäinpäivää!